Dag van de Leraar : Wat doet de schoolleiding?
5 oktober 2017
Cadeau voor de leraar!
5 oktober 2018
Dag van de Leraar : Wat doet de schoolleiding?
5 oktober 2017
Cadeau voor de leraar!
5 oktober 2018
Toon alles

Wat doe je als je vastloopt…. ?

Ik heb tijdens mijn onderwijsjaren meerdere momenten gekend waar het echt niet vanzelf ging. Een klas die niet meewerkt. Een collega die zich niet aan afspraken houdt. Een teamleider die niet communiceert en vergaderingen die eindeloos duren. … het zijn zo maar wat ‘incidenten’, alledaagse dingen uit de praktijk van de leraar. En tja, als deze zich op een dagelijkse basis voordoen, dan loopt de irritatie soms hoog op. Bij mij uitte zich dat in boosheid. Doordat ik er vrij lang mee doorliep, kon die boosheid zich ontwikkelen in koppigheid, in onverschilligheid of in een explosie. Allemaal niet leuk. Niet voor mezelf. Niet voor mij omgeving.

Mensen die mij kennen weten dat ik een flexibel type ben, altijd hulp aanbied en met iedereen kan praten. Je snapt al dat de match tussen mijn sensitieve persoonlijkheid en dagelijkse realiteit op dit soort momenten behoorlijk ver te zoeken was.

Ik ontdekte dat de bron van vele irritaties lag bij communicatie; de manier waarop collega’s , studenten of leidinggevenden met mij en met elkaar communiceren. Onhandig, vol oordelen en aannames, misplaatste grappen en soms ronduit hard en brutaal.

Voor mij  was het de reden dat ik me wilde verdiepen in het HOE van communiceren. Hoe doen we dit? Wat maakt dat we elkaar soms zo niet begrijpen? En: wat gaat helpen om elkaar beter te begrijpen? Zo kwam ik uit bij NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren. De leer van de succesvolle communicatie.

Deze studie maakte voor mij helder hoe wij al onze zintuigen gebruiken om waar te nemen. Hoe ons brein daar, met de reeds aangelegde paden een oordeel van maakt en ook hoe je met behulp van coaching nieuwe paden kunt aanleggen in je brein waardoor je in staat bent om zuiver waar te nemen en daardoor ook kunt leren om zuiver te communiceren.

En zuivere communicatie is het enige dat nodig is én helpt om situaties zoals hierboven genoemd niet nog meer uit de hand te laten lopen. Het heeft mij in ieder geval veel geleerd, veel tijd bespaard en veel oprecht contact opgeleverd.

Vraag je af wat jij nodig hebt.

Bel of mail me voor een powersessie bij een kop koffie. Ik trakteer!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *